De verslaving voorbij (Jan Geurtz)

De Illusie van bevrediging

De boeken van Jan Geurtz, ze hebben mij de afgelopen vijf jaar heel wat gebracht. Geurtz is boeddhist maar noemt zichzelf, zoals het een ware boeddhist betaamt, meestal niet zo. Zuiver vanuit zijn eigen levenservaringen op het spirituele pad en als ervaringsdeskundige op het gebied van geestelijke beknelling, schreef hij over de werking van verslaving.

Bekwame minnaars (Patrice van der Vorst)

Smeuïg en gortdroog

 

Patrice van der Vorst schreef Bekwame minnaars. Een titel die mij meteen nieuwsgierig maakt. In haar boek beschrijft ze een verband tussen de manier waarop individuen uit de groep gemeenschappelijke voorouders van chimpansee en mensen een orgasme bereiken en het ontstaan van twee seksculturen. Vervolgens dicht zij de verschillen in anatomische bouw van het vrouwelijk geslachtsdeel hier een grote rol toe. Uitwendig zwellichaam versus inwendig zwellichaam.

Venus im Pelz (Leopold von Sacher-Masoch)

Severin, Severin

Dat het biografisch getinte en erotische werkje Venus im Pelz zo’n tijdloze en onuitputtelijke inspiratiebron zou blijken voor vele (hedendaagse) kunstenaars, had Leopold von Sacher-Masoch zelf nooit kunnen en durven bevroeden toen hij het in 1870 publiceerde. Dat neuroloog Richard von Krafft-Ebing de naam van de auteur gebruikte om het seksuele verlangen naar onderwerping te duiden, moet geholpen hebben.

 

De Tuin van de Samoerai (Gail Tsukiyama)

Over schoonheid en troost

Soms kom je ze ineens tegen, literaire pareltjes die onverwachts je pad kruizen. De tuin van de Samoerai (Gail Tsukiyama, vertaling van The Samurai’s Garden)) is er zo een. De roman dateert uit 1996 maar wordt zo nu en dan herondekt. De schrijfster zelf is er nog altijd verbaasd over en noemt haar tweede roman ‘the energizing bunny, the book that somehow keeps going’.

 

Het Juliette Genootschap (Sascha Grey)

De literaire tegenhanger van...

Erotica, misschien wel mijn andere niche naast boekverfilmingen want als ik ergens van kan smullen is het van goed geschreven erotische literatuur. Goed geschreven, jawel. Toen ik dus vorig jaar reikhalzend op de eerste avond van mijn voorjaarsvakantie naar bed ging met een kop thee en het eerste deel van Vijftig Tinten, was de teleurstelling  groot. Ik kwam niet verder dan blz 30, je reinste bouquet reeks. Boos bracht ik het de volgende dag terug naar de boekhandel. “Er staat erotische literatuur op! Ik dacht…, ik kom het terug brengen, het is niet waar ik op had gehoopt”.

 

Van sommige boeken moet men alleen
maar proeven, andere kan men verslinden en maar enkele moet men kauwen en verteren.

 

 

Francis Bacon

Projectleider, programmamaker en spreker